صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید      پیام رسان های ما در فضای مجازی      به ما ایمیل بزنید      نشانی ما      تماس با ما

۱۳:۴۶ شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳


مقالات عمومی

مطالعه صحیح و سودمند
دکتر فاطمه حاجی اربابی

مشکلات آموزشی، شکست در تحصیل و افت تحصیلی از جمله مواردی است که سلامت و بهداشت روانی دانشجویان را تهدید نموده و مخاطره می اندازد. مرکز مشاوره در دانشگاهها و موسسات اموزش عالی ، علاوه بر تسهیل امکان استفاده از همکاری و نظارت خانواده ها و اساتید محترم دانشگاه در ارتقای وضعیت تحصیلی دانشجویان، سبب افزایش تعامل دانشجویان با مرکز مشاوره دانشگاه شده است و همزمان امکان بهره مندی از نقش چند جانبه ی اساتید، خانواده ها و دانشجویان در تغییر و ارتقای کیفیت تحصیل را فراهم آورده است.
ازمونهای پایان ترم دانشجویان در راه است ،در این نوشتار سعی بر ان شده خیلی کوتاه " روش صحییح مطالعه کردن "را برای دروس مختلف امتحانی توضیح داده شود تا روشنی بخش نحوه ی مطالعات گردد.
مطالعه صحیح و سودمند ؛ مطالعه ای است که بوسیله آن )با بهره گیری از استانداردها، شرایط و روش های صحیح مطالعه(بالاترین مقدار ممکن از مطالب مطالعه شده را فرا می گیریم. ،به عبارت دیگر ، بهره وری و یادگیری بیشتر از مطالعه با بکارگیری شرایط مطالعه یک مطالعه صحیح را مشخص می کند ."
مطالعه صحیح مزایایی است که به دنبال اشاره شده است .
۱. زمان مطالعه را کاهش می دهد. ۲. میزان یادگیری را افزایش می دهد . ۳. مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانی تر می کند. ۴. به خاطر سپاری مطالب را آسان تر می سازد.5. انرژی جسمانی و روانی کمتر را در بر دارد .
روش مردر (murder )
از روشهای مطالعه ی اثربخش روش مردر نام دارد .سر واژه ی murder از حروف اول کلمات زیر تشکیل یافته است .
1. حال و هوا Mood2. درك و فهم Understand3. یادآوری Recall4. درك و هضم Detect and Digest
5. بسط و گسترشExpand 6.مرور و پاسخ Review and Respond
مراحل روش مردر به شرح زیر می باشد:
1. حال و هوا:
منظور این است که پیش از شروع به مطالعه و یادگیری حال و هوای آن را پیدا کنید. یعنی سرحال و آماده ی یاد گرفتن باشید و تا پایان مطالعه آن حالت را حفظ کنید. برای این منظور،سعی کنید با ایجاد حالت آرمیدگی عضلانی بر اضطراب خود غلبه کنید.همچنین افکار مثبت را جانشین افکار منفی و شك و گمان های بیهوده سازید.از تخیلات مثبت سود ببرید.بطور کلی،در مرحله ی حال و هوا باید زمینه را برای مطالعه ی مؤثر آماده کنید .
2. درك و فهم:
در این مرحله بکوشید تا آنجا که ممکن است مطالبی را که می خوانید به طور عمیق درك کنید. از کم وکیف درك و فهم خود آگاه شوید و بخشهایی را که خوب نمی فهمید با علامت گذاشتن مشخص کنید تا در مراحل بعدی مجددا به سراغ آنها بروید .
3. یادآوری:
در این مرحله آنچه را که در مرحله ی قبل خوانده و فهمیده اید به یاد آورید و از راهبردهای تفسیر،تخیل و تحلیل مفاهیم استفاده کنید.گوئتز،الکساندر و اش (1992)،در رابطه با این مرحله از روش مردر گفته اند،" یادگیرنده نه تنها آنچه را که خوانده است به یاد می آورد بلکه آن را از طریق تفسیر ، تخیل یا تحلیل مفاهیم کلیدی تغییر شکل می دهد.
4. کشف و هضم:
در این مرحله به قسمتهایی که قبلا خوانده اید و نفهمیدید مراجعه کنید و به یادگیری آنها بپردازید. به این منظور ، آنچه را که جا گذاشتید یا غلط فهمیدید کشف کنید و نیز به کشف سازمان مطالب بپردازید. این بار از راهبردهای دیگری بجز آنچه قبلا به کار بستید استفاده کنید. مطالب پیچیده را به اجزای ساده تر تجزیه کنید و از منابع معتبر ،مانند کتاب لغت،کتابهای دیگر و معلمان کمك بگیرید.
5. بسط و گسترش:
مطالبی را که می خوانید بسط و گسترش دهید؛ یعنی به آنها شاخ و برگ دهید و آنها را به مطالبی که قبلا آموخته اید ربط دهید.بدین منظور ،سئوالهای زیر را از خود بپرسید:
•اگر به نویسنده دسترسی داشتید چه سئوالهایی از او می پرسید؟ چه انتقادهایی از او به عمل می آوردید؟
•چگونه می توانید از اطلاعاتی که کسب می کنید در عمل استفاده نمایید؟
•چگونه می توانید مطالبی را که می خوانید برای کسانی دیگر قابل فهم تر و قابل توجه تر سازید؟
6. مرور کردن و پاسخ دادن:
مرور کردن و پاسخ دادن آخرین مرحله ی روش مردر است. مرور کردن مطالب خوانده شده به قصد تعیین کم و کسرهای احتمالی یادگیری و کوشش در جهت رفع نواقص از مراحل مهم همه ی روشهای یادگیری از جمله روش حاضر است.فعالیت اصلی مرور کردن به یاد آوردن آموخته ها، توجه به نکات مهم و سعی در پاسخ دادن به سئوالهای قبلا طرح شده ، و تمرکز کردن بر هدفهای یادگیری است. مرور اگر ذهنی انجام بشود ،بسیار مؤثرتر و مفیدتر است و لازم نیست که همیشه از روی کتاب باشد.در مرور ذهنی ،حافظه ی انسان ،مطالب را به خوبی در خود ثبت می کند و در موقع لازم آن ها را در صفحه ی نمایش خود آشکار کرده و ما را به جواب دادن کامل سئوالات قادر می سازد. تکرار و مرور نکردن مطالب باعث ضعف حافظه و فراموش کردن تمام مطالب خوانده شده می گردد، و بر عکس تکرار و مرور از حفظ از بهترین تمرین های تقویت حافظه می باشد و انسان در خیلی از جاها اعم از خانه و ماشین و در میان راه و مواقع بیکاری می تواند به این ورزش تقویت حافظه بپردازد و بطور تفریحی و با شور و اشتیاق به یادآوری و مرور ذهنی مطالب خوانده شده بپردازد و با این کار قدرت و نیروی حافظه اش را بیشتر و قوی تر کند. مرحله ی مرور کردن معمولا پس از آنکه دانشجویان در امتحان یا آزمون مطلبی که خوانده اند شرکت کردند انجام می شود. نتایج آزمون باید به صورت باز خورد در مورد اثربخشی مراحل قبلی مورد استفاده قرار گیرد.هدف عمده ی این مرحله از یادگیری رفع نواقص راهبردهای مطالعه برای کاربردهای آتی است.


آدرس: بلوار پیروزی بین میدان هنرستان و پیروزی ۴۶ ساختمان ارم طبقه اول مرکز روانشناسی و مشاوره چیستای زندگی

احتراما به استحضار می رساند مركز مشاوره چیستاي زندگی از ساعت 14:00 الی 20:30 پذیرای مراجعین عزیز خواهد بود.

 

تلفن: 38825254 051
موبایل: 09020129954

 

بازدید امروز: 104
بازدید دیروز: 226
بازدید کل: 79221